Usein kysyttyä
Paljonko sähkönmyyjän vaihto maksaa?
Ei mitään.
Useat asiakkaamme ihmettelevät miten on mahdollista, että verkkosivujemme kautta uuden sähkösopimuksen vaihtaminen ilman mitään lisäkustannuksia voi olla mahdollista. Chat-asiakaspalvelu ei maksa mitään ja asiakaspalvelija tekee halutessasi uuden sähkösopimuksen puolestasi alusta loppuun saakka. Vanha sähkösopimuksesi irtisanotaan puolestasi, jos niin haluat, ja uusi sopimus astuu voimaan haluamanasi ajankohtana. Kaikki tämä ilmaiseksi.
Teemme tätä yhteistyökumppaneidemme (sähkönmyyjien) toimeksiannosta, emmekä koskaan lisää ylimääräisiä kuluja sähkönmyyjien sähkötarjouksiin. Sähkönvertailu.fi on kuluttajien hyvin tuntema ja ahkerasti käyttämä sivusto, joten on siis myös sähkönmyyjien intresseissä tarjota sivustomme kautta edullisia sähkösopimuksia ja saada tätä kautta uusia asiakkaita.
Mistä sähkölasku koostuu?
- Myyntihinta: sähkön myyntiosuuden voit vapaasti kilpailuttaa ja ostaa sähkösi valitsemaltasi energiayhtiöltä.
- Siirtohinta: sähkön kotiinkuljetusta eli siirtopalvelua et voi kilpailuttaa vaan maksat siirtohinnan oman alueesi sähkön jakeluyhtiölle.
- Veroluonteiset maksut: sähkön myynti- ja siirtohinnan lisäksi maksat valtiolle arvonlisäveroa, sähköveroa ja huoltovarmuusmaksua.
Myynti- ja siirtohinnat muodostuvat kiinteästä perusmaksusta (euroa/kk) ja kulutuksen mukaan määräytyvästä energiamaksusta (snt/kWh). Sähkölaskun suuruuteen voit vaikuttaa omilla kulutustottumuksillasi ja valitsemalla edullisimman sähkönmyyjän.
Saitko paremman sähkötarjouksen?
Saitko paremman tarjouksen toiselta vertailusivustolta? Sähkönmyyjän valinnasta päätät luonnollisesti sinä. Suosittelemme kuitenkin lämpimästi lukemaan huomattavasti keskimääräisiä halvemman tarjouksen sopimusehdot läpi ennen sähkösopimuksen tekemistä tai viimeistään 14 vuorokauden sisällä, jolloin sinulla kuluttajana on oikeus perua tehty sopimus. Tarjouksessa mainittu 0 euron kuukausimaksu saattaa koskea ainoastaan ensimmäistä kuukautta ja nousta tämän jälkeen reippaasti. Myös määräaikasen sopimuksen kiloWattihinta voi pompsahtaa yllättäen muutaman kuukauden kuluttua jne.
Sähkönkilpailutus.fi valitsee yhteistyökumppaneiksi ainoastaan sähkönmyyjiä, jotka eivät viilaa kuluttajaa linssiin.
Mitä tähdet sähköyhtiön yhteydessä tarkoittavat?
Sähkönkilpailutus.fi arvostaa asiakkailta saatua mielipidettä. Kun olet vaihtanut sähköyhtiötä meidän sivustomme kautta pääset antamaan oman arviosi siitä, miten tyytyväinen olet uuteen sähkönmyyjääsi. Arvosteluasteikossa on 1 - 5 tähteä. Jos sähkönmyyjällä on 1 tähti on kuluttajat arvioineet kyseisen yrityksen heikoksi. 5 tähteä saanut sähkönmyyjä on vastaavasti arvioitu erinomaiseksi. Uskomme, että asiakaskokemus auttaa uusia sivustomme asiakkaita päätöksen tekemisessä ja haastaa sähkönmyyjät parantamaan asiakaspalveluaan entisestään.
Olen muuttamassa, miten toimin sähkösopimuksen kanssa?
Muista hyvissä ajoin ennen muuttamista hoitaa myös sähkösopimus kuntoon. Vähintään neljä päivää ennen muuttoa tulee sopimus olla tehtynä verkkosivujemme kautta, jotta saat lampun syyttymään uudessa osoitteessasi muuttolaatikoita sisään kantaessasi. Jos muutto on alle neljän päivän sisällä pyydämme ottamaan yhteyttä suoraan sähköyhtiöön.
Muuttaessasi voit aina kilpailuttaa sähkönmyyjäsi. Myös määräaikaisen sopimuksen. Ellet ole varma uuden asuntosi sähkönkulutuksesta voit käyttää sivustomme kautta tarjottua keskiarvokulutusta (valitse postinumero ja asuinmuoto). Sähkölaskusi muodostuu aina todellisen kulutuksen mukaan.
Valitsin uuden sähkömyyjän ja tein sopimuksen. Mitäs nyt?
Hienoa! Löysit itsellesi nykyistä sopivamman sähkösopimuksen. Kun olet valintasi tehnyt ja vienyt tilauksen loppuun ei sinun tarvitse tehdä mitään. Sähköyhtiön vaihtamiseen liittyvän byrokratian hoitavat sähköyhtiöt keskenään. Jakeluverkkoyhtiön (siirtoyhtiön) tehtävänä on välittää asiakas- ja energiatiedot sähkönmyyjällesi.
Huom! Muistathan sähkötilauksessa laittaa ruksi kohdassa "Valtuutan Valitsemasi Sähköyhtiö irtisanomaan nykyisen sähkönmyyjäni kanssa voimassaolevan sähkönmyyntisopimuksen, joka kohdistuu tähän käyttöpaikkaan, sekä pyytämään sähköni siirrosta vastaavan paikallisen verkkoyhtiön tekemään sähkönkäyttöpaikkaani uuden verkkopalvelusopimuksen."
Ellet valtuuttanut irtisanomaan sähkönmyyntisopimusta täytyy sinun hoitaa irtisanominen itse tai ota yhteyttä asiakaspalvelu@sahkonkilpailutus.fi.
Voiko sähkönsiirtoyhtiötä vaihtaa?
Ei voi. Sähköverkkopalvelun tarjoajaa eli sähkönsiirtoyhtiötä ei voi vaihtaa meidän sivustomme kautta. Eikä vaihtaminen onnistu muuallakaan. Sähkösiirtoyhtiö pysyy siis samana, eikä hinta nouse eikä laske ostitpa sähkösi minkä sähkönmyyjän kautta tahansa . Siirtohintojen kohtuullisuutta valvoo Energiamarkkinavirasto.
Rajoittaako etäluettava sähkömittari sähkönmyyjän valintaa?
Kuluttajalla on oikeus valita sähkönmyyjä vapaasti olipa hänellä etäluettavaa sähkömittaria tai ei. Sähkön siirtoyhtiön vastuulla on huolehtia, että taloudessa on etäluettava mittari, eikä vaihto toiseen sähkönmyyntiyhtiöön vaikuta mittariin eikä sähkönsiirron hintaan.
Voinko vaihtaa sähkönmyyjää, kun asun rivitalossa?
Toki. Rivitaloasukas voi vaihtaa sähkönmyyjää yhtä hyvin kuin omakotitalossa tai kerrostalossa asuva kuluttaja.
Katkeaako sähköt sähkönmyyjää vaihdettaessa?
Ei. Sähkösopimuskumppanin vaihto hoidetaan aina niin, että sähköt eivät katkea. Voit huoletta valita itsellesi sopivimman sähkösopimuksen.
Pitääkö olla kotona, kun sähköyhtiö vaihtuu?
Ei tarvitse, mutta saat olla kotonakin. Sähköyhtiön vaihtaminen ei vaadi mitään laiteasennuksia tai kytkentöjä. Voit olla lenkillä, mökillä tai töissä, kun sähkönmyyjäsi vaihtuu. Sähköyhtiön vaihtumisen huomaat karkeasti sanottuna vasta pienemmän laskun muodossa ja uuden sähkönmyyjän logosta.
Miksi määräaikaisen ja toistaiseksi voimassaolevan sähkösopimuksen hinnoissa on ero?
Erot johtuvat siitä, että kyseessä on kaksi erityyppistä sopimusta. Määräaikainen sopimus sitoo kumpaakin osapuolta koko määräajan sopimuksen tekohetkellä mainituin ehdoin ja hinnoin. Sopimuskauden loputtua asiakas tekee uuden sopimuksen uusilla ehdoilla. Toistaiseksi voimassaoleva sopimus on puolestaan joustavampi ja sen pystyy irtisanomaan kahden viikon varoitusajalla. Sopimus on voimassa jatkuvasti, eikä sopimusta tarvitse uusia määräajoin. Mahdollisista hintojen muutoksista ilmoitetaan asiakkaalle vähintään kuukautta etukäteen. Asiakas voi valita sopimustyypeistä itselleen sopivimman.
Määräaikainen sopimus on hyvä valinta hintojen ollessa alhaalla ja sitä voi suositella, jos arvostaa hintavakautta. Toistaiseksi voimassaolevaa sähkösopimusta puoltaa sen joustavuus ja mahdollisuus irtisanoa sopimus koska tahansa. Tosin hinta saattaa myös nousta, joten kuluttajan on syytä seurata sähkönmyyjän mahdollisia hintatarkastuksia.
Miksi pörssisähkön vertailu poikkeaa muista?
Pörssisähkön luonne on vielä oma lukunsa verrattuna toistaiseksi voimassaolevaan ja määräaikaiseen. Pörssisähkössä sähkönmyyjä ilmoittaa Spot-hintaan lisättävän marginaalin. Marginaali on tuttu esimerkiksi asuntokaupoista: lainan hinta sidotaan usein Euribor-korkoon ja lisäksi tulee pankin määrittelevä lainamarginaali. Sähkömyynnissä Spot-hinta määräytyy Nord Pool -sähköpörssissä.
Hintaheilahtelut ovat pörssisähkössä paljon todennäköisempiä kuin muissa sähkötuotteissa. Riskeistä pitäville ja sähkömarkkinoita seuraaville voi pörssisähkö olla oikea valinta. Hintavakautta arvostavalle ei pörssisähkö sovi.
Pörssisähkön hinnat saat näkyviin valitessasi vertailusivulla Sopimustyyppi-alasvetovalikosta vaihtoehdon "Pörssisähkö". Spot-hinnan näet tästä.
Mitä on vihreä sähkö?
Punaista maitoa vai sinistä maitoa? Eikun valkoista.
Sähkö on sähköä ja lamppuun syttyy valo ja uuni lämpenee olipa sähkö vihreää tai ei. Sähkön tuotantotapaan viitataan, kun puhutaan vihreästä sähköstä. Wikipedia kertoo vihreästä sähköstä näin:
"Vihreä sähko on yhteisnimitys vähän tai ei lainkaan saastuttavilla, uusiutuvilla energiamuodoilla tuotetulle sähkölle. Luokkaan lasketaan yleensä maalämpö, tuulivoima, aurinkoenergia ja vuorovesivoimalat, biomassan poltto, biokaasu ja vesivoima, joskus myös jätteiden poltto.
Vihreän sähkön etuihin luetaan Suomessa kotimaisuus ja työllistämisvaikutukset: fossiilisiin polttoaineisiin verrattuna kustannuksista on suurempi osa työ- kuin materiaalikustannuksia. Myös omavaraisuus on merkittävä näkökohta.